Om Jackie

Jackie Kothbauer

Jag föddes i en östeuropeisk diktatur som snabbt invaderades av forna Sovjetunionen. Som tur erbjöds tjecker politisk asyl i länder över hela världen. Året var 1968 och mina föräldrar hade redan siktet inställt på Sverige. Jag tror inte att pappa, som är från Angola, förstod hur kallt det är i Sverige eller hur lång vintrarna är. Nåväl, vi landade i Göteborg och fick svenska pass. Något som en del tar för givet, men som för oss innebar att hela världen låg öppen för passionerat resande. Min pappa hade flytt undan regimen och Angola befann sig mitt uppe i ett inbördeskrig.

Jag har alltid varit medveten om värdet av frihet. I Sverige väntade ett av världens rikaste, tryggaste och renaste samhällen. Jag växte upp i ett hem där vi pratade franska och mina föräldrar talade portugisiska. I skolan pratade jag svenska och på fritiden ägnade jag mig slaviskt åt att titta på brittiska tv-serier. Vi åt en blandning av afrikansk, slavisk och fransk mat. När jag var nitton år gammal firade jag för första gången svensk midsommar med sill och nubbe. Vilket nog var första gången jag blev imponerad av svensk matlagning. När jag ser ordet ”världsmedborgare” inser jag att jag är en sådan, men framför allt är jag svensk. Mångfaldens baksida är en rotlöshet, som i mitt fall landade i ett medvetet beslut när jag var tolv år gammal; nu väljer jag att vara svensk. För alltid. Punkt.

jackie
jk1

Digitalisering och Förändring

Innan jag fyllde trettio hade jag flyttat arton gånger. I Göteborg var det enkelt att få lägenhet, så mina föräldrar uppgraderade hela tiden sitt boende. När jag hade pluggat klart på Handelshögskolan flyttade jag till Stockholm. Där började en klassisk bostadskarriär med andrahandsboende och egen lägenhet. Parallellt utnyttjade jag dynamiken på en boomande arbetsmarknad. Mitt yrkesliv kan beskrivas i två ord, Digitalisering och Förändring. Jag har egentligen inte gjort så mycket annat. Jag har haft nöjet att arbeta med bägge som anställd, konsult, riskkapitalist och egen företagare. På vägen dit hade jag både hunnit starta företag, skilja mig från en kompanjon, sparra färska entreprenörer att våga och hunnit upptäcka hur stor kulturskillnaden kan vara på gammalt och nytt, litet och stort. På den här tiden levde jag mitt liv mellan kontoret och krogen. Alltid ett stenkast från Stureplan.

Marknadsföring, Journalistik och Nätkultur

Mitt första gigg som journalist var som reporter på Dagens Industri. Per Thermenius, en gammal räv med bakgrund från Expressen, tog mig under sina vingar. Jag har Per att tacka för att jag kan skriva. Det stor roll att någon vars kompetens jag respekterar djupt på ett ärligt sätt ger mig feedback. Per strödde aldrig några komplimanger omkring sig. Någonsin. Utom en enda gång. ”Du har ett väldigt bra flyt i text. Det kan bli bra det här”. That’s it. I övrigt nagelfor han mina texter med rödpenna varje dag och bannade mig för alla fackuttryck och litterära överdrifter. Tough Love är bara förnamnet. Samtidigt slog Facebook igenom i Sverige. Året var 2007 och jag blev headhuntad för att starta en nätsajt för tjejer.

kt1

När det har blivit dags att vända blad

Nätsajten slogs ihop med en spelsajt och jag blev content manager. Det var ovärderligt rent kompetensmässigt och mördartråkigt som jobb. Som ytterst ansvarig för tio varumärken och tjugo sajter på tjugoåtta språk arbetade jag…jämt. I ett vansinnigt tempo. Jag kände att det inte funkade. Jag gick in och sa upp mig. Samtidigt köpte jag en ny fin lägenhet och drog på mig mitt livs största bostadslån. Jo, en sak till. Jag började skriva på min första bok, Mediababe. Den handlade om konsten att bli en stjärna. Jag var nämligen fast övertygad om det som idag är ett faktum – att vem som helst oavsett yrke kan bli stjärna. Bara du vet hur du bygger ditt personliga varumärke. Sagt och gjort. Den boken släpptes år 2010 och följdes av ytterligare två, Nätsmart och Du, Linkedin och Karriären.

Alla tre utgår från nätekonomin, där kompetens och kontakter är viktigare än kapital för att lyckas. Där förmågan att kommunicera och bygga relationer via nätet är värdefull.  När jag skriver dessa rader ligger jag i startgroparna för att börja skriva min fjärde bok. Efter att ha fokuserat på individen, som har ersatt institutioner som nyckeln till Den Nya Ekonomin, kommer nästa bok att djupa mer i konsten att skapa framtidens företag. Parallellt med det kommer jag att fortsätta som strategisk rådgivare inom framtidens media och affärslogik.

Jacqueline Kothbauer